Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • ręcznik papierowy

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Buraki ugotuj do miękkości w wodzie, przez 40-60 minut (w zależności od wielkości buraka) lub upiecz w piekarniku - dokładnie umyj buraki, ale nie obieraj ich ze skórki. Każdego buraka zawiń osobno w folię aluminową i piecz w piekaniku rozgrzanym do 200°C (góra-dół) przez około 60 minut. Po upieczeniu odstaw buraki do wystygnięcia.

SAŁATKA

Łososia myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, oczyszczamy, pozbawiamy ości. Kroimy w regularną kostkę 1 x 1 cm, a następnie marynujemy w soku z limonki i ostrej papryczce. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie dodajemy oliwę z oliwek, posiekaną kolendrę, posiekaną szalotkę lub dymkę i pokrojone w kostkę jabłko. Doprawiamy solą i pieprzem.

TATAR Z BURAKA

Wystudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę 1x1 cm. Pokrojone buraki doprawiamy oliwą z oliwek, miodem, posiekanym czosnkiem i sokiem z limonki.

Tatar z buraka układamy na łososiu.

PROPOZYCJA PODANIA

Sałatkę z łososia z tatarem z buraka możemy podać z awokado, wcześniej obranym i pokrojonym na mniejsze cząstki.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    1968 dni temu
    CZEMU NA ZDJĘCIU JEST AWOKADO KTÓREGO NIE MA W PRZEPISIE ???? O CO CHODZI ??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1968 dni temu
    Awokado to opcjonalny składnik, który jest naszą propozycją podania-można, ale nie trzeba wykorzystywać go w przepisie.
  • Paweł z Gdańska Paweł z Gdańska
    2060 dni temu
    Panie Karolu, do jasnej anielki, czy ten łosoś ma być surowy?! Jeśli tak, to dlaczego na zdjęciu jest pieczony? Co tu się odlidlowało, chciałem zrobić obiad, kupiłem składniki, ale nie będę wcinał surowej ryby! Proszę o odpowiedź najpóźniej przed podwieczorkiem.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2060 dni temu
    Pawle, używamy surowego łososia, którego kroimy w kostkę i marynujemy w soku z limonki oraz papryczce chili-tak, jak opisaliśmy to w pierwszym kroku przepisu. Łosoś ze zdjęcia nie jest upieczony – proces marynowania z użyciem kwaśnego soku sprawia, że białko się ścina, przez co ryba wygląda nieco inaczej, niż w surowej postaci. Warto wiedzieć również, że łosoś dostępny w Lidlu idealnie nadaje się do spożywania na surowo, więc świetnie sprawdzi się także w sushi! :)
  • Gość Gość
    2913 dni temu
    Wygląda zachęcająco. Ale jaki to łosoś wędzony czy surowy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2913 dni temu
    Używamy surowego łososia :)
  • Michał Michał
    2770 dni temu
    Surowy później patelnia grill

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!