Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- duży garnek do gotowania makaronu
- sito
- głęboką patelnię
- praskę do czosnku
Krok 1
Na patelnię wlewamy oliwę. Od razu dodajemy warzywa: pokrojoną w kostkę marchewkę, cebulę, seler naciowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy na niewielkim ogniu, co chwilę mieszając. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy do zarumienienia. Dolewamy wino i gotujemy, aż alkohol odparuje. Następnie dodajemy pomidory pelati. Doprawiamy solą, pieprzem, niewielką ilością cukru oraz porwanymi listkami bazylii.
Krok 2
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do gotującej się wody dodajemy sól i makaron. Gotujemy al dente według wskazań na opakowaniu. Makaron odcedzamy przez sito. Niewielką ilość wody, w której gotował się makaron, wlewamy do sosu. Ugotowany makaron dokładnie mieszamy z sosem.
Krok 3
Makaron z sosem przekładamy na talerz. Wierzch posypujemy startym parmezanem. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Szybkie lasagne
Karol Okrasa udowadnia, że można połączyć kuchnię w stylu włoskim z kuchnią polską - sprawdź!
Ekspresowy bolończyk, czyli spaghetti po studencku
Oszczędne, łatwe i przepyszne spaghetti do wykonania w pół godziny!
Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem
Klasyczny makaron we włoskim stylu z mięsno-pomidorowym sosem wzbogacony szpinakiem. Wyborne danie, które zawsze się udaje.
Spaghetti z soczystymi pulpecikami
Nitki makaronu polane sosem ze świeżych pomidorów, a do tego kuleczki z mięsa mielonego. Danie w stylu włoskim wprasza się na talerze!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak po marokańsku
- Spaghetti bolognese
- Przepis na sos bolognese
- Ekspresowy bolończyk, czyli spaghetti po studencku
- Przepis na makaron pappardelle z szynką parmeńską i gorgonzolą
- Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
- Spaghetti z dynią i borowikami
- Sernik czekoladowy
- Spaghetti z pikantnym sosem pomidorowym i krewetkami
- Tabbouleh z trzech rodzajów kaszy
- Brownie z malinami
- Guacamole z pomidorami
- Owsiane babeczki śniadaniowe
- Spaghetti puttanesca
- GRILLOWANA KANAPKA Z CUKINIĄ
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Bezglutenowe pancakes z musem jabłkowym
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami
- Tort malinowy
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
- Nalewka z głogu
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów
- Wieniec wielkanocny
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
Komentarze (16)
2000 dni temu
Zrobiłam, wyszło bardzo smaczne (pominęlam seler naciowy bo nie miałam), ale jestem laikiem w gotowaniu i brakuje mi trochę przybliżonych czasów wykonywania poszczególnych czynności. Pokroiłam marchewkę w bardzo drobną kostkę, ale pomimio długiego czasu gotowania była dość twarda. Tak ma być czy wcześniej należy ją podgotować? Proszę o wskazówki.
odpowiedz
1999 dni temu
Marchewka powinna być al denete :)
2548 dni temu
Bardzo smaczne ! Tylko uważać, żeby nie przesadzić z marchewką bo może być trochę za słodkie :)
odpowiedz
2656 dni temu
Nie jest prawdą, że można na niej smażyć: http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2009.0264
odpowiedz
2916 dni temu
Oliwa z oliwek nie nadaje się do obróbki termicznej. Ma niską temperaturę dymienia
odpowiedz
2915 dni temu
Kolego chciałbyś zabłysnąć, coś poczytałeś w goglach i do końca nie wiesz co piszesz, a tylko trolujesz. Oliwa z oliwek nie nadaje się do głębokiego smażenia (frytki, ryby ...) Ma podobną temp. dymienia jak np. masło (nieklarowane) Czy do jajecznicy używasz oleju rzepakowego lub frytury ? Autor podał prosty , dobry przepis. Proste przepisy mają taką wadę że w głównej mierze o smaku decydują użyte składniki (ich jakość) Oliwa z oliwek w tym przypadku wpływa znacząco na smak. W przepisie wyraźnie autor napisał : "Na patelnię wlewamy oliwę. Od razu dodajemy warzywa" - czyż nie proste ? Oczywiście idiota spali olej rozgrzewając go do oporu przed dodaniem pokrojonych warzyw. Ale każdy kto ma trochę pojęcia o gotowaniu podsmaży. Czujesz różnice ? podsmażenie a smażenie ? Różnica jak szczanie w piwnicy , a picie w Szczawnicy ... Przepis bardzo dobry jak ktoś nie poskąpi wina, dobrej oliwy, soczystych słodkich pomidorów, dobrej jakości mięsa ... Gdybym miał się czegoś na siłę uczepić to jedynie momentu wrzucenia czosnku. Zdecydowanie lepiej po podsmażeniu warzyw przed samym dodaniem mięsa. Jeśli ktoś nie ma wprawy to bezpieczniej gdyż mocniej przypieczony gorzknieje ... Pozdrawiam
2916 dni temu
słabe i niesmaczne
odpowiedz
3003 dni temu
Nikt kto ma pojęcie o gotowaniu nie smaży na oliwie extra virgin...
odpowiedz
3030 dni temu
W Bologni nie jada się spaghetti bolognese tylko tagliatelle al ragù! Główna różnica polega na tym, że sos mięsny tradycyjnie jada się ze wstążkami, a nie ze spaghetti!
odpowiedz
2928 dni temu
co za janusz z ciebie...
3061 dni temu
Tryb drukowania słaby. Bez sensu rozbija na dwie kartki kiepsko rozmieszczony tekst...
odpowiedz
3113 dni temu
sosu MIĘSNEGO bolognese żaden szanujący się WŁOCH nie podaje ze spaghetti tylko zTAGLIATELLE - wg fantastycznej ksiązki WŁOSI ZYCIE TO TEATR Macieja Brzozowskiego /str134 / :) polecam lekturę :)
odpowiedz
3118 dni temu
prawdziwie włoskie spaghetti bolognese!!! marchew, seler naciowy, pomidory pelati, krojone, bez skórki, a nie jakies przeciery, sosy czy pasty...jak w italii!!!
odpowiedz
3118 dni temu
Drogi Gościu, dokładnie takie jest spaghetti Stefano :)
3117 dni temu
o tym wlasnie napisalem ;-)
zobacz wszystkie