zobacz film Szybkie lasagne

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • piekarnik rozgrzany do 180°C
  • dużą patelnię
  • dużą miskę
  • 2 średniej wielkości garnki
  • trzepaczkę
  • duże naczynie żaroodporne

Krok 1

Farsz do lasagne doprawiamyListki oderwane z kilku gałązek tymianku siekamy. 2 ząbki czosnku kroimy na cienkie plasterki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy, po czym podsmażamy czosnek, tymianek i przesiekaną kiszoną kapustę. Dodajemy 2 łyżeczki miodu, posiekaną papryczkę chili i czarny pieprz. Smażymy jeszcze chwilę, co jakiś czas mieszając. Kapustę przekładamy do miski. Na tej samej patelni na odrobinie oliwy smażymy 2 rodzaje mięsa mielonego. Następnie łączymy z przygotowaną wcześniej kapustą. Jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pomidory pelati. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Farsz do lasagne doprawiamy odrobiną miodu, pieprzem, solą i papryczką chili. Dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory i mieszamy.

Krok 2

Gotujemy sos beszamelowySiekamy bazylię, pozostawiając kilka gałązek do ozdoby gotowego dania. Na dnie garnka podgrzewamy odrobinę wody. Następnie dodajemy mleko i zagotowujemy. Doprawiamy gałką muszkatołową i dodajemy posiekane ząbki czosnku. W drugim garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, podsmażamy, ciągle mieszając, aż do uzyskania jasnozłotego koloru. Do gorącego mleka dodajemy porcjami zasmażkę i intensywnie mieszamy trzepaczką aż do uzyskania gładkiego, niezbyt gęstego sosu. Doprawiamy solą, białym pieprzem, bazylią i łyżką drobno pokrojonych, suszonych pomidorów. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.

Krok 3

Lasagne wstawiamy do rozgrzanego piekarnikaPiekarnik rozgrzewamy do 180°C. Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła. Na dno wylewamy odrobinę sosu beszamelowego. Nakładamy płaty makaronu, porcję beszamelu oraz farsz mięsny. Czynność powtarzamy do całkowitego wypełnienia naczynia. W zależności od wielkości naczynia powstaną 3-4 warstwy. Ostatnią warstwę makaronu polewamy resztą sosu beszamelowego i posypujemy startym serem grana padano. Lasagne wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy minimum 45 minut. Upieczone lasagne kroimy na prostokątne porcje i podajemy udekorowane listkami bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (15)

Avatar
  • Gość Gość
    387 dni temu
    nieprawdą jest że to "szybkie lasagne" tak samo wolne jak każde inne. przygotowanie dwóch sosów, długie duszenie jednego z nich, pieczenie, to nie jest danie ekspersowe, ani nawet szybkie do przygotowania. dobrze jest zareserwować sobie 2-3 godzinki ;-) ale efekt wow, bardzo smaczuśne.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    387 dni temu
    Smaczos.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    606 dni temu
    Pomocy, ten macaroni ma byc ugotowany, suchy czy tylko podgotowany? (Nie znam sie)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    605 dni temu
    Makaronu lasagne zazwyczaj nie trzeba podgotowywać przed rozpoczęciem układania warstw. Dzięki użyciu sosu beszamelowego powinien się on ugotować podczas pieczenia. Najlepiej jednak przed przygotowaniem dania, sprawdzić, co zaleca producent makaronu, którego używasz.
  • chris chris
    1150 dni temu
    Dawno tu juz chyba nikt nie zaglądał, bo zamiast filmiku odnosnie lasagne wyswietla sie founde 5 serów :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1149 dni temu
    chris, zgadza się, wiemy o problemie i pracujemy nad jego rozwiązaniem. W tej chwili przy niektórych filmach mogą zdarzać się takie niespodzianki, ale zapewniamy, że niebawem wszystko wróci do normy :) Dziękujemy za czujność!
  • Gość Gość
    1286 dni temu
    ale szypko

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1286 dni temu
    ale szypko

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2217 dni temu
    Wait, 2h to szybko? :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2719 dni temu
    Lasagne wyśmienite, nawet bez baszamelu wychodzą świetnie o ile mamy odpowiednią ilosc sosu pomidorowego.

    odpowiedz

  • Lokis64 Lokis64
    3001 dni temu
    Extra, palce lizać. Zrobiłem pierwszy raz, ale zapisałem sobie w ulubionych :). Poza tym świetnie poprowadzona instrukcja. Dzięki, akurat dla faceta, który nie ustaje w trudzie nauczenia sie smacznie gotować i czerpie z tego przyjemność. Wszystko fajnie, co ważne krótko ale rzeczowo. Gratulacje

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2999 dni temu
    Lokis64, liczymy, że będziesz do nas wracał po kolejne przepisy i kulinarne wskazówki! :)
  • Gość Gość
    3014 dni temu
    Fajne;-) pomysł dobry i smaczny

    odpowiedz

  • Rajscy Rajscy
    3057 dni temu
    Karol, jak to dwie godziny??? Samo przygotowanie lasagne do pieczenia zabrało nam dwie godziny, a jeśli doliczyć czas zmywania wszystkich garnków i in. to trzy godziny w sumie jak nic! Ale dobra, lasagne jest pyszna, tylko ustaliliśmy, że będziemy ją robić raz w roku, na Święto Niepodległości ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3055 dni temu
    Rajscy, świetna nowa tradycja :) Pozdrawiamy!

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!