Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takim daniem mile zaskoczymy domowników lub naszych gości.
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 169
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 74
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1140
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 169
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 74
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1140
Składniki
Formę do tarty oprószamy mąką, wykładamy na nią ciasto francuskie (pozostałości ciasta możemy wykorzystać do udekorowania nim góry w formie kratki). Podpiekamy 5 min. w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni (warto położyć folię aluminiową i obciążyć ją, żeby ciasto zbytnio nie wyrosło. Możemy na folię wysypać fasolę - ja położyłam na niej tortownicę).
Cukinię i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Pomidora i mozzarellę kroimy w plastry. W osobnym naczyniu mieszamy jajka razem ze śmietaną, dodajemy 3/4 łyżeczki soli (płaskiej), pieprz, oregano i gałkę muszkatołową. Na samym końcu ścieramy do masy jajeczno śmietanowej żółty ser (na grubych oczkach). Całość dokładnie mieszamy.
Lekko podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, ściągamy obciążenie i folię aluminiową. Układamy naszą podsmażoną cukinię z cebulą, czosnkiem i papryczką chili, na to układamy plastry pomidora. Całość zalewamy masą jajeczno- śmietanową. Rozkładamy plastry mozzarelli. Górę ozdabiamy cienkimi paseczkami z pozostałości ciasta francuskiego - może być w formie kratki (górę możemy pozostawić bez ciasta). Tartę pieczemy 30 min. w 220 stopniach (aż nasze jajka się zetną, a góra lekko się zezłoci). Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na chwilę.