Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Początkowo z tego ciasta chciałam zrobić kruche ciasteczka, jednak niestety całkowicie uśmierciłam swoją maszynkę do wyciskania ciastek (zbyt dużo energii wczoraj we mnie drzemało :) ). Zanim zdecydowałam się na upieczenie tarty, medytowałam nad surowym ciastem ok 10 minut i kombinowałam co z niego zrobić??? Widząc w koszyczku kilka pięknych i słodkich jabłek wpadłam na pomysł zrobienia właśnie tarty. Ojjjj tak, zdecydowanie to był świetny pomysł :))
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 4373
Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...
Odsłon: 15
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 371
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 40
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 4373
Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...
Odsłon: 15
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 371
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 40
Składniki
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy do dużej miski, następnie dodajemy żółtka, pokrojone w kostkę masło, olej i cukier waniliowy. Całość dokładnie wyrabiamy dłońmi lub w malakserze z końcówką do zarabiania kruchego ciast.
Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w zgrabne paseczki. Formę do tarty wykładamy ciastem (ciasto jest dosyć kruche, dlatego najlepiej jest wylepiać formę kawałkami ciasta), układamy na nim pokrojone jabłka, posypujemy cukrem waniliowym i świeżo startym cynamonem, a na wierzchu układamy paski z ciasta.
Wierzch tarty smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy brązowym cukrem. Całość pieczemy ok 40 minut w 175 - 180*C. Podajemy posypane cukrem pudrem.
zdj
zdj