Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyznaję się szczerze, że tą tartę zrobiłam z gotowego kruchego ciasta. Ale podaję tutaj mój sprawdzony przepis na ciasto na tartę:) Miałam ochotę na coś słodkiego a nie miałam za dużo owoców. Potrzeba matką wynalazków i użyłam też dżemu jako substytutu:)
Usmażone kostki z mintaja zrobione w sosie pomidorowym z cebulą.
Odsłon: 10
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 243
Usmażone kostki z mintaja zrobione w sosie pomidorowym z cebulą.
Odsłon: 10
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 243
Składniki
Przygotowanie ciasta: żółtka, masło, mąkę i cukier - wymieszać i zagnieść łapkami ciasto. Włożyć do lodówki. Po godzinie rozwałkować, wyłożyć na formę do tarty, nakłuć widelcem i piec na jasny złoty kolor. Kiedy będzie gotowe - odstawiamy do ostygnięcia.
Budyń przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Ja zawsze używam troszkę mniej mleka, żeby budyń był gęstszy. Studzimy.
Galaretka - j.w. i również używam mniej wody niż w instrukcji.
Rabarbar i jabłka wcześniej ugotowałam w wodzie z cukrem:) Mięciutkie i słodkie.
Dalej to już banał. Na przestudzone ciasto wykładamy budyń, na to owoce i kleksiki z dżemu - tutaj własna inwencja. Potem wylewamy tężejącą galaretkę.
Odstawiamy do lodówki. Smacznego.