Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort śmietankowo - porzeczkowy obłożony masą cukrową.
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 52
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 738
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 94
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 52
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 738
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 94
Składniki
Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dosypać cukier i dalej miksować. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo żółtka. Do białek przesiać oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temp. 180°C przez ok. 30-40 min., odstawić do ostudzenia.
Krem: Śmietanę ubić z cukrem pudrem na puch. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix.
Masa maślana: Masło utrzeć na puch, dodać sok z cytryny i cukier. Masą maślaną wysmarować wierzch tortu.
Biszkopt przekroić na 3 części, nasączyć go ponczem, posmarować pierwszy blat dżemem na to krem, drugi blat posmarowany dżemem, dalej krem i przykryć trzecim biszkoptem. Tort posmarować masą maślaną, pozostawić do zastygnięcia.
Masa cukrowa: - 800 g cukru pudru - 100 g glukozy - 4 łyżeczki żelatyny - 30 ml wody jeśli używamy glukozy w płynie lub 70 ml - jeśli glukozy w proszku - 3 łyżeczki Planty - 1 łyżeczka aromatu waniliowego Żelatynę w proszku zalać wodą z przepisu, odłożyć na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzać w kąpieli wodnej do czasu rozpuszczenia żelatyny. Nie można doprowadzić do wrzenia, żelatyna straci swoje właściwości żelujące. Dodać glukozę, następnie margarynę, wymieszać, pozostawić do przestudzenia. Przestudzoną, ale nie stężałą żelatynę umieścić w misie miksera. Dodać ekstrakt waniliowy, następnie dodawać cukier puder, w kilku turach i ucierając. Wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego na najniższych obrotach miksera. Pod koniec wyrabiania przenieść masę na stolnicę i dokończyć wyrabianie.