Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znam to ciasto pod taką, właśnie nazwą, ale ma ono też i inne,np: szarlotka z budyniem, jabłkowo-budyniowe, czy też budyniowiec. W każdym bądź razie jest to kruche ciasto z kawałkami jabłek przykryte budyniem i jest mega pyszne :)
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 51
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 36
Serdecznie witam i zapraszam na surówkę z młodej kapusty, która jest bardzo z...
Odsłon: 28
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 51
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 36
Serdecznie witam i zapraszam na surówkę z młodej kapusty, która jest bardzo z...
Odsłon: 28
Składniki
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i siekam z margaryną. Żółtka ucieram z cukrem i łyżką śmietany. Dodaję do ciasta maślanego i zagniatam, w razie konieczności dodaję jeszcze jedną łyżkę śmietany, dzielę na dwie części ( jedna nieco większa od drugiej). Większą część ciasta rozwałkowuję i przekładam na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Spód posypuję bułką tartą lub płatkami kukurydzianymi ( wolę płatki ). Jabłka obieram ze skórki, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i kroję w ósemki. Ósemki jabłek układam na cieście, robiąc odstępy pomiędzy poszczególnymi cząstkami. Na mleku gotuję budyń z dodatkiem cukru i gorącym zalewam cząstki jabłek. Z pozostałego ciasta wycinam paski i układam na wierzchu tworząc kratkę. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220'C na ok. 20-25 min. Upieczone wyjmuję i posypuję cukrem waniliowym z dodatkiem cynamonu.