Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na przepyszne kapuśniaczki, można je jeść na ciepło i na zimno.
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 33
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 292
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1261
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 125
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 33
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 292
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1261
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 125
Składniki
FARSZ: Grzyby moczymy w wodzie ok. 20 min. następnie gotujemy do miękkości. Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Kapustę odciskamy i drobno kroimy. Dodajemy do cebuli, podlewamy wodą z grzybów, dodajemy kminek i majeranek. Gdy kapusta będzie miękka dodajemy odsączone grzyby drobno pokrojone, dusimy ok. 15 min. mieszając by nie przypalić. Gotowy farsz odstawiamy i studzimy. Do wystudzonego dodajemy żółtko (białko zostawiamy do smarowania ciasta), mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto przygotowane dzień wcześniej ( przepis na moim profilu) wyjmujemy z lodówki. Na stolnicę wsypujemy mąkę i rozwałkowujemy, dzielimy na kwadraty i układamy farsz. Zwijamy na pół i sklejamy boki.
Kapuśniaczki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem i posypujemy kminkiem (można bez jeżeli ktoś nie lubi).
Nagrzewamy piekarnik i pieczemy w 180 st. Pieczemy ok. 45 min. do zrumienienia. Smacznego!