Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, prosta w przygotowaniu domowa nalewka. Polecam
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 336
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie (nie licząc czasu tężenia) do przygotowani...
Odsłon: 338
Pierogi z młodej kapusty to świetny, sezonowy pomysł na pyszny obiad dla całe...
Odsłon: 102
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 336
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie (nie licząc czasu tężenia) do przygotowani...
Odsłon: 338
Pierogi z młodej kapusty to świetny, sezonowy pomysł na pyszny obiad dla całe...
Odsłon: 102
Składniki
Wiśnie przebrać, opłukać odsączyć, nie drylować. Przełożyć do czystego wyparzonego słoja (4 l) zalać spirytusem, zakręcić i odstawić na 10 dni. Potrząsając słojem co 2, 3 dni. Po tym czasie zlać płyn do czystego słoika, włożyć do lodówki lub chłodnej piwniczki. Wodę zagotować dodać cukier rozmieszać i gotować 5 minut na małym ogniu, przestudzić. Przelać do wiśni i pozostawić na 1 tydzień na słonecznym parapecie. Następnie ten syrop przecedzić przez filtr do kawy lub lnianą ściereczkę (jeżeli jest taka potrzeba - ja tego nie robiłam syrop był ładny, klarowny). Połączyć z ekstraktem spirytusowym, wymieszać i zlać do czystych, wyparzonych butelek.
Wiśni nie drylowałam naczytałam się, że będzie miała goryczkę... otóż... nie wyczuwam w niej goryczki tylko sporą moc alkoholu ;) Nie jest to długi okres moczenia wiśni w alkoholu by przeszły wielką goryczą pestek.