Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smakowite i aromatyczne placki ziemniaczane w stylu włoskim z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią. Placki idealnie komponują się z pomidorowym dipem, ketchupem lub sosem czosnkowym. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Smacznie polecam :)
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 4825
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 950
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 234
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 4825
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 950
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 234
Składniki
Obrane ziemniaki i cebulkę kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miksera wraz z 2 ząbkami czosnku i jajkiem. Miksujemy wszystko na gładką masę. Następnie dodajemy obie mąki i mieszamy. Pomidory suszone moczymy kilka minut w gorącej wodzie, a następnie dodajemy do masy ziemniaczanej i ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia składników. Na koniec do masy dodajemy posiekane listki świeżej bazylii oraz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Porcje masy wykładamy na rozgrzaną oliwę z oliwek i smażymy w obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oliwy na ręczniku papierowym.
Placki podajemy z dipem pomidorowym, ketchupem lub sosem czosnkowym.
Życzę smacznego! :)