Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
składniki są na 8-10 eklerków. Przepis na nadzienie podaję „na oko” zrobiłam ze składników jakie miałam pod ręką.
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 509
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 93
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27156
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 509
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 93
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27156
Składniki
ciasto na eklerki: Wodę z olejem doprowadzamy do wrzenia i dodajemy mąkę. Szybko mieszamy do czasu, aż się dobrze połączy. Gdy masa przestygnie dodajemy po jednym jajku mieszając dokładnie mikserem.
Gotową masę przekładamy do rękawa i wyciskamy przy pomocy szprycy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni termoobieg przez ok 20-25 minut do zarumienienia.
nadzienie: jajka, szynkę i żółty ser kroimy w kostkę. Dodajemy szczypiorek, doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy majonez i mieszamy.
Przekrojone eklerki napełniamy nadzieniem. Posypujemy rzeżuchą i przykrywamy