Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cześć! zapraszam was dzisiaj na pyszną zapiekankę, którą mozna szybko przygotować na drugie śniadanie. Jeżeli zaś nie macie za wiele czasu, to sprawdzi się ona również doskonale jako danie obiadowe.
Nikt nigdy nie powiedział, że solanka powinna składać się z wody, czosnku, zi...
Odsłon: 39
Kotlety z karkówki duszone w warzywach i pomidorowym sosie. Danie wyraziste w...
Odsłon: 731
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 41915
Nikt nigdy nie powiedział, że solanka powinna składać się z wody, czosnku, zi...
Odsłon: 39
Kotlety z karkówki duszone w warzywach i pomidorowym sosie. Danie wyraziste w...
Odsłon: 731
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 41915
Składniki
Przygotowujemy wszystkie składniki.
Ciasto francuskie rozwijamy i od razu przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie nacinamy je wszerz – tak aby powstały paski szerokości 1,5 – 2cm. Nie nacinamy jednak ciasta do końca, pozostawiamy margines u dołu i u góry.
Teraz najtrudniejsza część – parówki układam tak, aby przepleść je pomiędzy paskami ciasta. Pomagam sobie czubkiem noża. Robię to ostrożnie, aby pasków ciasta nie przerwać. Na 1 płat ciasta francuskiego wchodzi mi dokładnie 10 parówek.
Teraz pora rozbełtać w miseczce jajko i pędzelkiem przesmarować ciasto. Nie zapominamy o bokach.
Na zakończenia całość posypujemy tartym żółtym serem.
Pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach – aż ser się roztopi, a ciasto stanie się złote i bardzo chrupiące.