Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka w przygotowaniu (gdyż z surowych składników), aromatyczna i sycąca zapiekanka
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 86
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 150
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 86
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 150
Składniki
Układać w wysmarowanym margaryną prostokątnym naczyniu żaroodpornym lub na blaszce (ok. 25x30 cm) kolejno od dołu: 5 sztuk pokrojonych w cienkie (2-3 mm) półplasterki ziemniaków, posypać solą ziołową, pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone w grube plastry 2 pomidory, paprykę pokrojoną w kostkę, posypać solą ziołową, posiekaną bazylią, oregano oraz posiekanymi ząbkami czosnku. Następnie wyłożyć drobno pokrojonego kurczaka wymieszanego w przyprawie do kurczaka. Na to wyłożyć resztę ziemniaków i posypać solą i solą ziołową. Włożyć do piekarnika pod przykryciem (lub folią aluminiową) na 40-45 minut 180-185 stopni z termoobiegiem
Przygotować masę jajeczną: zmieszać jajka ze śmietaną, dodać 2 szczypty soli, sól ziołową, pieprz ziołowy i kolorowy, musztardę, czosnek granulowany oraz ser. Na zapiekankę wyłożyć pozostałe (pokrojone w grube plastry) pomidory. Masę jajeczną wylać na zapiekankę i piec już bez przykrycia 15-20 minut.