Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wegetariańska wersja niemieckiej zapiekanki z jarmużem - pięknym i smacznym warzywem, które w smaku można określić jak coś pomiędzy kapustą a rzodkiewką, ale też nie do końca. Po prostu smak ma własny i niepowtarzalny. Smacznego :)
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 169
Polecam.
Odsłon: 840
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 123
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9247
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 169
Polecam.
Odsłon: 840
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 123
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9247
Składniki
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odparować, dobrze utłuc lub przecisnąć przez praskę.
Do ziemniaków dodać masło i wymieszać, następnie dodać pół opakowania sera pokrojonego w kostkę i ponownie ubić tłuczkiem (wtedy masa będzie gładsza). Dosypać posiekany koperek oraz pieprz, sól i czosnek - do smaku wg uznania.
Jarmuż umyć, obrać z twardych części - zostawić "falbanki". Następnie wrzucić do wrzącej osolonej wody, blanszować około 1,5 minuty, przelać zimną wodą, odcedzić i posiekać.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, posypać bułką tartą.
Połowę masy ziemniaczanej położyć równomiernie na dnie naczynia, na to wysypać jarmuż i przykryć równomiernie pozostałą masą z sera i ziemniaków.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.