Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniała, smaczna, niskokaloryczna zapiekanka w sam raz na letnie dni
Nikt nigdy nie powiedział, że solanka powinna składać się z wody, czosnku, zi...
Odsłon: 53
Kotlety z karkówki duszone w warzywach i pomidorowym sosie. Danie wyraziste w...
Odsłon: 754
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 41952
Nikt nigdy nie powiedział, że solanka powinna składać się z wody, czosnku, zi...
Odsłon: 53
Kotlety z karkówki duszone w warzywach i pomidorowym sosie. Danie wyraziste w...
Odsłon: 754
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 41952
Składniki
Płuczemy i kroimy szpinak na duże kawałki. Przesmażamy bez tłuszczu na patelni z dodatkiem 2 łyżek wody. W trakcie smażenia kroimy cebule w kostkę i czosnek w plasterki, w międzyczasie mieszając szpinak. Kroimy cukinie w bardzo cienkie plasterki i układamy w naczyniu żaroodpornym (wym. 19x27). Przesmażony szpinak przekładamy do miski i łączymy z surową cebulą i czosnkiem. Rozbijamy jajka oddzielając białka od żółtek. Ubijamy pianę z białek na sztywno dodając żółtka. Po otrzymaniu jednolitej masy jajecznej łączymy ją z przygotowanym szpinakiem. Dodajemy drobno posiekany koperek i pieprz. Otrzymaną mieszanie przekładamy na wcześniej przygotowana, pokrojoną cukinie w naczyniu żaroodpornym. Na wyłożoną masę szpinakową kruszymy drobno biały ser. Można na wierzchu posypać również koperkiem.
Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut. Podajemy na ciepło razem ze szklanką dobrze schłodzonego kefiru.