Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żurek Wielkanocny mojej Babci.
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 64
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 64
Składniki
Wykonanie: Ugotować wywar z cebuli, listka laurowego, ziela angielskiego, pieprzu i czosnku.- następnie przecedzić. Zsiadłe mleko dokładnie rozbełtać z mąką na jednolitą zawiesinę z częścią gorącego wywaru. Dodać do reszty wywaru i mieszając zagotować. Kiełbasę zalać niewielką ilością wody i gotować przez 25 minut. Po czym gorący wywar z kiełbasy dodać do wywaru wcześniej przygotowanego. Chwilę podgotować, podprawić śmietaną (lecz nie zagotować), posypać posiekanym szczypiorkiem i podawać z ugotowaną białą kiełbasą.