Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawa wielkanocna, ale nie tylko. Żurek na domowym zakwasie, z jajeczkiem, boczkiem i kiełbasą.
Smaczna, lekka zupa.
Odsłon: 64
Wiosna to czas na lekkie przekąski, idealne przy sąsiedzkim grillu albo na ro...
Odsłon: 1009
Kuchnia wegetariańska z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. I...
Odsłon: 1138
Smaczna, lekka zupa.
Odsłon: 64
Wiosna to czas na lekkie przekąski, idealne przy sąsiedzkim grillu albo na ro...
Odsłon: 1009
Kuchnia wegetariańska z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. I...
Odsłon: 1138
Składniki
Marchewkę, pietruszkę i cebulę gotujemy w litrze lekko osolonej wody (czas gotowania około 20 minut). Następnie wlewamy zakwas, wywar spod boczku, dodajemy chrzan, czosnek, przyprawy i całość gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Sporządzamy zawiesinę z mąki i śmietany, zabielamy nią żurek. Całość doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku.
Żurek podajemy z ugotowaną wcześniej kiełbasą pokrojoną w plasterki, gotowanym boczkiem i jajkiem na twardo.
Smacznego. Uwaga 1: Jeżeli żurek jest mało kwaśny, można w czasie gotowania dodać łyżkę octu. Uwaga 2: Z podanych proporcji powinno wyjść około 4 litrów pysznego żurku.