Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju aromatyzowane oliwy - nie kupuję gotowych - robię je sama. Moje ulubione to oliwa z ostrymi papryczkami, oliwa czosnkowa i oliwa z rozmarynem i kolorowym pieprzem. Taka oliwa ma szereg zastosowań w naszym domu : do sałatek, pieczywa, makaronów, mięs, zapiekanek, pizzy itd. :)
Kotlety z karkówki duszone w warzywach i pomidorowym sosie. Danie wyraziste w...
Odsłon: 607
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 7330
Makaron z boczkiem i szparagami
Odsłon: 150
Kotlety z karkówki duszone w warzywach i pomidorowym sosie. Danie wyraziste w...
Odsłon: 607
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 7330
Makaron z boczkiem i szparagami
Odsłon: 150
Składniki
Na butelkę 350-500 ml: Oliwa czosnkowa - około 4-5 ząbków czosnku - 2-3 ząbki czosnku wrzucamy całe obrane, resztę drobno siekamy - zalewamy oliwą. Oliwa z rozmarynem - gałązkę rozmarynu i około 10 ziarenek kolorowego pieprzu zalewamy oliwą. Oliwa z pikantnymi paprykami - 3-4 suszone papryczki przekrawamy na pół i wraz z pestkami umieszczamy w butelce - zalewamy oliwą. Oliwę najlepiej przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.