Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopty, masa, owoce i galaretki to pyszne połączenie smaków wspaniale komponujących się ze sobą. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia:)Przepis pochodzi z książki 103 przepisy siostry Anastazji
Polecam.
Odsłon: 365
Smaczne i sycące danie obiadowe. Gulasz wieprzowy to obiadowa klasyka, która...
Odsłon: 155
Smakowite, chrupiące i soczyste żeberka z piekarnika.
Odsłon: 425
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 396
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 164
Przepis dnia
Wyjątkowo pyszne i soczyste roladki z piersi kurczaka z szynką i serem żółtym...
Odsłon: 3004
Polecam.
Odsłon: 365
Smaczne i sycące danie obiadowe. Gulasz wieprzowy to obiadowa klasyka, która...
Odsłon: 155
Smakowite, chrupiące i soczyste żeberka z piekarnika.
Odsłon: 425
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 396
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 164
Przepis dnia
Wyjątkowo pyszne i soczyste roladki z piersi kurczaka z szynką i serem żółtym...
Odsłon: 3004
Składniki
Pieczemy biszkopty. W tym celu białka ubijam z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie przesiewam do masy jajecznej. Na końcu dodaję ocet, mieszam i przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez 45 min w temp. 160'C. Tak samo przygotowuję biszkopt czekoladowy i ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160'C na 45 min. Gotowe odstawiam, by całkowicie wystygły. Z mleka odlewam ok szklanki, resztę gotuję, a pozostawionym rozprowadzam proszek budyniowy i gotuję budyń. Zestawiam i nakrywam folią spożywczą by nie utworzył się na wierchu kożuch. Studzę i dodaję porcjami do utartego masła z cukrem. Na koniec dodaję sok z cytryny mieszam i połowę masy wykładam na biszkopt biały. Zaś w ciemnym biszkopcie wycinam szklanką kółka, które układam na masie, po między nie wkładając zielone winogrona i zalewam tężejącą galaretką zieloną, wcześniej rozpuszczoną w trzech szklankach gorącej wody. Kiedy galaretka ładnie stężeje, wykładam resztę masy i kładę na wierzch biszkopt z otworami, w które wkładam połówki brzoskwiń odsączonych z zalewy i brzoskwinie te zlewam tężejącą galaretką pomarańczową uprzednio rozpuszczoną w trzech szklankach gorącej wody. Całość odstawiam na jakieś 2-3 godz.