Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 15-08-2015
Propozycja na smakowitą, pełną smaków i aromatów lasagne z wołowiną i warzywami, otuloną sosem beszamelowym.
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 181
Polecam.
Odsłon: 860
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 155
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9269
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 181
Polecam.
Odsłon: 860
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 155
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9269
Składniki
Na początku przygotowujemy sos beszamelowy: W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę oraz mleko i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Całość zagotowujemy przez cały czas mieszając. Sos doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową.
Cebulkę szklimy na oleju rzepakowym, a następnie dodajemy do niej listek laurowy oraz pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, pietruszkę i seler. Warzywa chwilę razem przesmażamy i dodajemy do nich zmielone mięso wołowe, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Całość zalewamy wodą i dusimy około 20 - 25 minut.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dno wylewamy część sosu beszamelowego, a na nim kładziemy kilka łyżek powstałego sosu warzywno - wołowego i płaty makaronowe, które posypujemy serem mozzarella. Tak postępujemy z kolejnymi warstwami, układając za każdym razem kolejno: - sos beszamelowy, - sos wołowo - warzywny, - płaty makaronowe, - ser mozzarella.
Tak przygotowaną lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i pieczemy około 20 minut. Gotową lasagnę odstawiamy na około 12 minut, aby odpoczęła, posypujemy jej wierzch natką pietruszki, kroimy na kawałki i podajemy :)
Życzę smacznego! :)