Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pochodzi z książeczki Lidla, szkoda że już nie drukują, bo było tam wiele dobrych pomysłów, szczególnie na ciasta.
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 19
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 673
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 69
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 182
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 19
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 673
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 69
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 182
Składniki
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Drożdże kruszymy dodajemy cukier oraz letnie mleko. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, robimy dołek i wlewamy drożdże, mieszamy i zostawiamy 15-20 minut w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Gdy rozczyn urośnie dodajemy cukier waniliowy i szczyptę soli, wyrabiamy, następnie dodajemy żółtka i roztopione masło ( wystudzone ). Bardzo dokładnie wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki, następnie podsypujemy odrobiną mąki i zostawiamy przykryte ściereczką 30-40 minut, by podwoiło swoją objętość. Po wyrośnięciu ponownie zagniatamy i podsypujemy mąką. Formujemy kulki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy lub blasze i zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia. KRUSZONKA: Mąkę, cukier i masło zagniatamy do uzyskania kruszonki. Wierzch bułeczek smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 190 stopni (termoobieg ) przez 12-14 minut. Po wyjęciu czekamy chwilę do przestudzenia, kroimy na pół i smarujemy ulubioną konfiturą. Mniam.