Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne bułeczki, idealne na śniadanie i kolację;)
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 16
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 318
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 3534
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 16
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 318
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 3534
Składniki
Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki a na sam koniec masło.
Ciasto dokładnie wyrobić aby było gładkie i elastyczne.
Z ciasta uformować kulę i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto delikatnie przerobić i podzielić je na 10 części.
Z ciasta uformować małe kulki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdą z bułek delikatnie spłaszczyć i ponacinać po bokach (wykonać 8 nacięć) od góry aż do samego dołu. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości**.
Gdy bułki podrosną posmarować je jajkiem z mlekiem i w środek na wzór ogonka wsadzić kawałek orzecha.
Piec w temperaturze 190 stopni przez 15- 20 minut do złotego koloru.
Przygotowanie dyni: Dynię wymyć, pokroić na mniejsze części i wydrążyć nasiona. Gotową dynię przełożyć do naczynia żaroodpornego przykryć pokrywą i zapiekać przez 90 minut w 180 stopniach. Gotową dynię wystudzić, obrać i zmiksować na gładkie puree. Smacznego;)