Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piękne, puchate i żółte bułki burgerowe na podstawie przepisu z anyżkowa
Zdrowa miseczka na bazie słodkiego mango lassi - pełna koloru i smaku. To ide...
Odsłon: 20
Pyszne pierogi z farszem zrobionym z mięsa wołowego, podane polane śmietaną i...
Odsłon: 17
Bardzo proste, ale niebanalne danie inspirowane włoskimi śniadaniami. Chrupią...
Odsłon: 21
Bogaty sos jogurtowy z dodatkiem pecorino romano i anchois. W sosie znajduje...
Odsłon: 88
Szybka i smaczna
Odsłon: 584
Zdrowa miseczka na bazie słodkiego mango lassi - pełna koloru i smaku. To ide...
Odsłon: 20
Pyszne pierogi z farszem zrobionym z mięsa wołowego, podane polane śmietaną i...
Odsłon: 17
Bardzo proste, ale niebanalne danie inspirowane włoskimi śniadaniami. Chrupią...
Odsłon: 21
Bogaty sos jogurtowy z dodatkiem pecorino romano i anchois. W sosie znajduje...
Odsłon: 88
Szybka i smaczna
Odsłon: 584
Składniki
Z drożdży, około 50 ml mleka i cukru robię zaczyn. Czekam, aż drożdże zaczną pracować /pojawi się piana/. Mąki przesiewam do miski. Dodaję sól. Jajo rozkłócam z pozostałym mlekiem i olejem. Dodaję do mąki. Wlewam zaczyn. Mieszam wszystko łyżką. Przekładam na blat i wyrabiam ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Przekładam do miski i nakrywam ścierką . Czekam aż urośnie.
Urosło szybko i zacnie. Dzielę drożdżową poduchę na 8 bułek. Staram się uzyskać chociaż minimalnie równe buły, ale nie wyszło /następnym razem spróbuję bardziej/. Układam kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam do ponownego wyrośnięcia.
Bułki smaruję rozkłóconym jajkiem. Posypuję sezamem. Piekę nieco ponad 20 minut w 190 stopniach Celsjusza. Wyjmuję. Studzę.