Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dobrze smakują na zimno, ale najlepiej prosto z piekarnika :)
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 219
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 54
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3308
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 219
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 54
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3308
Składniki
Cebulę pokroić w grubszą kostkę, posypać vegetą i podsmażyć na maśle. Mleko lekko podgrzać. Rozpuścić w nim drożdże, szczyptę soli i cukru oraz odrobinę mąki. Zaczyn odstawić na 30 min. po tym czasie dodać mąkę i olej, wyrobić ciasto i odstawić na kolejne minimum 30 minut, aby urosło. Z wyrośniętego ciasta formować niewielkie placki o średnicy ok. 7-8 cm (mnie wyszło ich 20). Każdy placek posmarować rozkłóconym jajkiem i nałożyć porcję cebuli a następnie posypać serem startym na grubych oczkach. Placki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 min w 180-200 stopniach do zrumienienia. Smacznego :)