Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 223
W gorące dni nie można zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. W ciągu dnia wa...
Odsłon: 75
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie (nie licząc czasu tężenia) do przygotowani...
Odsłon: 265
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 460
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 223
W gorące dni nie można zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. W ciągu dnia wa...
Odsłon: 75
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie (nie licząc czasu tężenia) do przygotowani...
Odsłon: 265
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 460
Składniki
Drożdże wymieszać z mlekiem, 2 łyżkami mąki i 1 łyżeczką cukru. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiać, wymieszać z pozostałym cukrem, solą, roztrzepanym jajkiem, wodą, wystudzonym roztopionym masłem i rozczynem. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części. Z proporcji jaką podałam robię dwie chałki jak na załączonym obrazku. Każdą część dzielę na trzy i robię równe wałeczki, z których plotę warkocz. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po zrobieniu drugiej chałki i ułożeniu na blasze, między ciasto wkładam kawałek papieru do pieczenia aby chałki się nie zrosły. Tak przygotowane ciasto zostawiam ponownie do wyrośnięcia. Kiedy są już wyrośnięte posmarować pędzelkiem z roztrzepanym jajkiem i zrobić kruszonkę z 1 łyżki zimnego masła, 1 łyżki mąki i 1 łyżki cukru. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 30 min. Studzić na kratce.
Życzę smacznego i miłych wspomnień z dzieciństwa przy jedzeniu chałki.