Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł zaczerpnięty z mojej książki z czasów szkolnych,delikatnie zmodyfikowany wedle mojego gustu.Smaczne ciasto,zawsze się udaje,przepis zawiera podstawy więc nawet osobie która nigdy nie robiła ciasta drożdżowego na pewno się uda!! :)
Kotlety mielone, które rozpływają się w ustach, otoczone delikatną warzywną p...
Odsłon: 100
Przygotuj się na wyjątkowy posiłek, który zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia...
Odsłon: 348
Cukinia faszerowana mielonym mięsem wieprzowym plus rozpływający się ser i id...
Odsłon: 118
Domowa pita to coś, co warto umieć zrobić. Z ich wykorzystaniem przygotujesz...
Odsłon: 22628
Kotlety mielone, które rozpływają się w ustach, otoczone delikatną warzywną p...
Odsłon: 100
Przygotuj się na wyjątkowy posiłek, który zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia...
Odsłon: 348
Cukinia faszerowana mielonym mięsem wieprzowym plus rozpływający się ser i id...
Odsłon: 118
Domowa pita to coś, co warto umieć zrobić. Z ich wykorzystaniem przygotujesz...
Odsłon: 22628
Składniki
Mąkę należy przesiać przez sitko i połączyć z drożdżami suszonymi.
Jajka należy połączyć z cukrem na jednolitą masę.
Masło rozpuścić i ostudzić.
Mleko delikatnie podgrzać.
Do mąki wlewamy najpierw mleko ,delikatnie mieszamy,później wlewamy masę jajeczną i wyrabiamy na gładkie ciasto,żeby delikatnie odchodziło od ręki,pod sam koniec wyrabiania dodajemy ostudzony tłuszcz(masło lub margarynę).Ciasto musi być gładkie i dość ciężkie.Pozostawiamy do wyrośnięcia ok 30 minut w ciepłym miejscu.
Po wyrośnięciu ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem(26cm) i rozkładamy na nim dżem.
Ja zrobiłam jeszcze kruszonkę(posypkę).OTO SKŁADNIKI: mąka 80g ,masło 50g,cukier puder 50g.Składniki zagnieść i pokruszyć na dżem.;Piec w 180st ok 30-40 minut.