Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
najlepszy przepis mojej babci Zosi
Kotlety z karkówki duszone w warzywach i pomidorowym sosie. Danie wyraziste w...
Odsłon: 639
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 7350
Makaron z boczkiem i szparagami
Odsłon: 210
Kotlety z karkówki duszone w warzywach i pomidorowym sosie. Danie wyraziste w...
Odsłon: 639
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 7350
Makaron z boczkiem i szparagami
Odsłon: 210
Składniki
Do dużego naczynia, ja używam największego garnka, wsypać mąkę i cukry. W rondlu rozpuścić tłuszcze. W garnuszku rozetrzeć drożdże z małą łyżeczką cukru i łyżką ciepłej wody. Pozostawić w ciepłym miejscu. Odczekać około 10 min, aż drożdże wyrosną.
Wbić jaja do mąki. Dodać aromat cytrynowy, rozpuszczone tłuszcze, ciepłe mleko i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto około 10 min. Przykryć garnek ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Z podanych składników zrób kruszonkę. Wyrobioną, owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Kiedy ciasto urośnie, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch możesz rzucić parę garści jagód ( używam również mrożonych) i kruszonkę. Piecz około 40-45 min, aż się ciasto zarumieni na złoto-brązowo.