Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naszpikowane orzechami, kandyzowaną skórką pomarańczową i czekoladą. Wilgotne i chrupiące jednocześnie.
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 171
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 271
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 171
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 271
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Prostokątną blachę wyłozyć papierem do pieczenia.
Skórkę kandyzowaną posiekać lub rozdrobnić blenderem. Pomarańcze umyć, osuszyć, z jednej pomarańczy zetrzeć skórkę. Wycisnąc sok. Sok i skórkę wymieszać ze skórką kandyzowaną.
Olej zmiksować z cukrem i jajkami, dodać cynamon, goździki i kardamon. Następnie dodać imbir, orzechy, czekoladę i skórkę pomarańczową. Potem dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35 minut. Wyjąć z piekarnika.
W międzyczasie zagotować w garnku sok pomarańczowy z cukrem żelującym, gotować 4 minuty cały czas mieszając. Galaretkę ostudzić. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i połową galaretki, wyłożyć na upieczone ciasto. Wstawić ponownie do piekarnika i piec 5-10 minut. Pozostałą galaretkę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wycisnąć na ciasto tworząc kratkę. Zostawić do zastygnięcia. Smacznego :)