Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zwykłe ciasto marchewkowe z niezwykłym kremem cytrynowym
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 55
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2068
Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kre...
Odsłon: 22
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 17
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 97
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 38
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 55
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2068
Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kre...
Odsłon: 22
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 17
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 97
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 38
Składniki
Rozgrzewamy piec do temperatury 190 stopni. Do miski dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Do bazy trafić jeszcze musi sól, cukier, cynamon, rodzynki i posiekane orzechy. Mieszamy całość.
Marchew ścieramy na drobnych oczkach. Do marchwi ścieramy jabłko lub gruszkę oraz obrany ze skórki imbir. Łączymy starte składniki z suchymi. Mieszamy dokładnie w misce. W drugiej misce rozbijamy jajka i miksujemy dodając na koniec powoli olej. Uzyskany płyn dolewamy do reszty składników na ciasto. Porządnie należy całość wymieszać.
Ciasto przelewamy na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Użyliśmy kwadratowej tortownicy o boku 24 cm. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 45 minut.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym. Serek mascarpone rozgniatamy widelcem. Ścieramy do serka skórkę z jednej cytryny. Ważne by nie była woskowana. Niektóre sklepy o tym informują. Na przykład sieć Lidl. Delikatnie cytrynową masę łączymy z ubita śmietaną. Tak by nie było grudek ale dobrze to zrobić ręcznie bo mikser może nam ze śmietany puścić wodę.
Masę chłodzimy w lodówce i smarujemy nią grubo ostudzone ciasto. Podajemy ciasto posypane cynamonem. Pod wpisem link na nasz blog gdzie znajdziecie dużo więcej przepisów. Zapraszamy.