Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto to robię dosyć często i dodaję takie owoce, jakie mam pod ręką :) Doskonale pasują śliwki, maliny, jagody, jabłka …
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5227
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4997
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 60
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 230
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5227
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4997
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 60
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 230
Składniki
Na początek z białek z odrobiną soli ubijamy sztywną pianę. Następnie, nie przerywając ubijania wsypujemy do piany stopniowo cukier puder. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy po 1 żółtku. Nasza masa zmieni delikatnie kolor, stanie się bardziej kremowa. Teraz czas na mąkę – wsypujemy ją powoli cały czas miksując. Ciasto stanie się bardzo gęste, tak więc po mące pora na dodanie roztopionego masła. Ciasto jest już gotowe.
Tabliczkę czekolady najpierw łamiemy w palcach, a potem kroimy nożem na mniejsze kawałeczki. Wsypujemy do ciasta i mieszamy już za pomocą łyżki. Wszystko przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Tortownicę najpierw smarujemy masłem, a potem wysypujemy bułeczką tartą.
Na wierzchu ciasta układamy owoce. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 50 minut.