Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 6906
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 155
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 336
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 6906
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 155
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 336
Składniki
Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i przesmażamy na maśle aż odparują. Cebulę kroimy w kosteczkę. Kurczaka i boczek kroimy w mniejsze kawałki i mielimy. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulkę, po paru minutach dodajemy zmielone mięso i smażymy w międzyczasie doprawiając do smaku. Na kilka minut przed końcem smażenia dodajemy groszek i natkę pietruszki.
Cukinię przekrajamy wzdłuż i wydrążamy. Zawartość patelni mieszamy z ryżem i pieczarkami, w razie potrzeby jeszcze dosmaczamy całość. Teraz nakładamy farsz do środka cukinii i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Na blaszkę do pieczenia wylewamy łyżkę oleju, układamy cukinie, przykrywamy blaszkę folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na około 30-40 minut (zależy jak duże są cukinie). Następnie wyjmujemy blachę, zdejmujemy folię, posypujemy każdą połówkę cukinii serem i zapiekamy jeszcze przez 10 minut. Życzę smacznego :)
Ps. takim farszem można też nadziewać paprykę.