Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pachnący cytryną kurczak w maślanym sosie z odrobiną kurkumy i czosnku świetnie rozgrzewa w zimne i chłodne dni ;-) do tego świeży szpinak i przepyszny makaron w postaci małych,wyglądających jak ryż, ziarenek ;-)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 98
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 210
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 215
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 98
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 210
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 215
Składniki
oczyszczone,osuszone i rozbite filety z kurczaka nacieramy oliwą z oliwek,oprószamy białym pieprzem,polewamy sokiem z 2 cytryn ,okładamy plasterkami czosnku i dodatkowo oprószamy czosnkiem z młynka,solimy dopiero przed smażeniem-odstawiamy do lodówki na ok godzinę makaron orzo gotujemy al dente ścieramy parmezan jak najdrobniej przygotowujemy 2 patelnie: jedną do filetów,drugą do sosu z orzo
klarujemy masło na sos,dodajemy odrobinę kurkumy,sok z połówki cytryny,starty parmezan,doprawiamy solą i białym pieprzem,delikatnie mieszamy podgrzewając,na koniec wrzucamy kilka sztuk kaparków dla podkręcenia smaku ( trzeba uważać aby nie zagotować sosu ) dodajemy orzo,mieszamy i jeszcze chwilę grzejemy na małym ogniu w tym samym czasie na drugiej patelni smażymy piersi z kurczaka na złoty,piękny kolor
podajemy z listkami świeżego szpinaku z odrobiną oliwy z oliwek i paru kropli soku z cytryny oraz z naszymi ulubionymi kiełkami Smacznego ;-)