Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotne, słodkie, miękkie z nutą cytryny i lekko kwaśnymi węgierkami.
Przepis dnia
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 3382
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 12638
Jeśli kiedykolwiek zostało co ryżu z obiadu, zachowaj go w lodówce na następn...
Odsłon: 254
Przepis dnia
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 3382
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 12638
Jeśli kiedykolwiek zostało co ryżu z obiadu, zachowaj go w lodówce na następn...
Odsłon: 254
Składniki
Śliwki przekrawamy na pól, wyjmujemy pestki i kroimy jeszcze na pół. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Cukier łączymy ze skórką startą z dwóch cytryn i dłońmi mieszamy, aż stanie się lekko wilgotny. Następnie dodajemy jajka i miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez ok. 3 minuty, aż masa stanie się kremowa i jasna. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy 3 łyżki mleka i mąkę z proszkiem, miksujemy do połączenia. Następnie masę łączymy z sokiem z cytryny i jeszcze ciepłym, roztopionym masłem oraz olejem. Formę (u mnie tortownica o śr. 26 cm) smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno przekładamy pokrojone śliwki i zalewamy przygotowanym ciastem. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasta kładziemy na wierzch tortownicy stolnicę i szybko przewracamy ciasto, aby dno tortownicy było na górze. Lekko wyciągamy ciasto z formy. Po około. 15 min. powoli możemy zerwać papier do pieczenia. Ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.