Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękkie i puszyste ciasto niosące ze sobą aromat czekolady będzie doskonałym poczęstunkiem dla każdego smakosza. :)
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 13
Młoda kapustę można potraktować jak sałatę. Dzisiaj proponuję surówkę w sosie...
Odsłon: 51
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 196
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 250
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 854
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 13
Młoda kapustę można potraktować jak sałatę. Dzisiaj proponuję surówkę w sosie...
Odsłon: 51
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 196
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 250
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 854
Składniki
Ciasto jest szybkie do zrobienia i proste. Nie sprawi problemu nawet początkującemu piekarzowi. Zaczynamy. ;)
Na początek czekoladę rozpuszczamy w mlecznej kąpieli. W osobnym naczyniu masło należy utrzeć z cukrem tak, aby powstała puszysta masa. Stopniowo dodajemy jajka i cały czas ucieramy składniki. Na koniec pora wlać czekoladowy płyn do naszej masy cukrowo-jajecznej.
Następnie wsypujemy mąkę przemieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy bardzo ostrożnie wszystko, tak by ciasto miało jednolitą konsystencję.
Czas przygotować formę do pieczenia. Używam w tym celu keksówki wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem.
Przelewamy ciasto do formy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut. Babka w czasie pieczenia powinna pęknąć poprzez środek - to oznaka, że ciasto się upiekło.
Naszą babeczkę czekoladową po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową. :)
SMACZNEGO!