Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowne, acz proste. Pewnie znane ale nie odnalazłam na Smakerze, więc dodaję.
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 140
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 156
Czy grecka sałatka z krewetkami to dobre zestawienie? Oczywiście! Usmaż krewe...
Odsłon: 1433
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 140
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 156
Czy grecka sałatka z krewetkami to dobre zestawienie? Oczywiście! Usmaż krewe...
Odsłon: 1433
Składniki
Rozpuszczamy 1 galaretkę w 1,5 szklanki wody. Na desce pod placek rozkładamy folię aluminiową, a na niej trzy rzędy po 5 herbatników zaraz obok siebie, wzdłuż długiego boku. Smarujemy połową serka w wiadereczka, rozkładając równomiernie. Na serek układamy kolejną warstwę herbatników a resztę serka wykładamy jak poprzednio. Następnie na środku rozkładamy stężałą galaretkę (musi być taka żeby się jeszcze dała wyłożyć łyżką). Można rozłożyć tak około 2/3 z niej, żeby domek się ładnie zamknął.
Finałem tej operacji jest bardzo skomplikowana czynność: chwytamy folię aluminiową po obu stronach i składamy konstrukcje na kształt trójkąta. Delikatnie dociskamy i zawijamy folią wystającą po bokach.
Domek wkładamy do lodówki na 6 - 12 godzin, potem wyjmujemy z folii i polewamy polewą. Kroimy na kawałki grubości około 3 cm i voila.