Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gofry to prawdziwe piękno w swojej prostocie - najlepiej smakują z dżemem, frużeliną lub owocami oraz bitą śmietaną. To jedyny deser, który z czystym sumieniem można zjeść na śniadanie - idealny na leniwe, weekendowe poranki!
Szukasz orzeźwiającej, a zarazem lekkiej przekąski? Nasze roladki z ogórka to...
Odsłon: 4529
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 82
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 157
Gołąbki po azjatycku to świetna alternatywa dla naszych rodzimych gołąbków z...
Odsłon: 598
Szukasz orzeźwiającej, a zarazem lekkiej przekąski? Nasze roladki z ogórka to...
Odsłon: 4529
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 82
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 157
Gołąbki po azjatycku to świetna alternatywa dla naszych rodzimych gołąbków z...
Odsłon: 598
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę - podczas ubijania dodajemy szczyptę soli i kilka kropel soku z cytryny. Do żółtek dodajemy olej, cukier i wodę, całość mieszamy.
Mokre składniki dodajemy do suchych i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy szpatułką. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min.
Na rozgrzaną gofrownicę wlewamy trochę ciasta i rozcieramy po blaszce. Pieczemy, aż się zarumienią.
Po ostudzeniu dekorujemy bitą śmietaną i ulubionymi owocami. Ja uwielbiam frużelinę wiśniową, więc i tym razem nie mogło jej zabraknąć. Tą samą frużelinę dodawałam do naleśników ;)
Smacznego! :)