Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla wszystkich miłośników makaronów (do których sami się zaliczamy :)), przestawiamy przepis na pyszny włoski makaron, który możecie sami przygotować w domu. Taki makaron jest o wiele smaczniejszy niż ten ze sklepu i sprawi, że pokochacie dania z makaronem jeszcze bardziej :) !
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 27
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 23
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 44
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 103
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 27
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 23
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 44
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 103
Składniki
Na stolnicę wysypać mąkę i zrobić w niej dołek, do którego wlewamy jajka. Ciasto wyrabiać przez kilka minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Po wyrobieniu, ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki przechodzimy do wałkowania. Ja robię to przy pomocy maszynki do makaronu, ale oczywiście można to zrobić ręcznie. Ciasto dzielimy na mniejsze części i wałkujemy na cienkie płaty, następnie kroimy na ulubiony kształt. Możemy przygotować np. spaghetti, tagietelle czy też płaty do lasagne.
Gotowy makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente ok. 3 minuty. Makaron najlepiej ugotować zaraz po pokrojeniu, możemy go również zasuszyć i wykorzystać w ciągu kilku dni. Smacznego !