Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 14-08-2014
Soczysta, delikatna, rozpływająca się w ustach ryba. Do tego puszysty ryż cytrynowy z miętą - przyrządzony trochę sufletowo. I chrupiące, gotowane szparagi polane miodem.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 560
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 31
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 66
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 29
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 324
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 560
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 31
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 66
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 29
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 324
Składniki
DORADA dwie dorady około 500 g każda /moje były niepatroszone/ 2 cytryny z zalewy solankowej + trochę zalewy /w razie braku takowych wystarczy użyć świeżych cytryn i soli/ 150-200 ml miodu pitnego /u mnie dwójniak/ sól pieprz tymianek Rybę myję, skubię z łusek, rozkrawam i patroszę. Dokładnie czyszczę. Cebulę obieram, kroję 6 plastrów, resztę kroję w piórka. Do każdej ryby wkładam 3 plastry cebuli. Nacinam z każdej strony /na bokach/. Przyprawiam je solą, pieprzem i tymiankiem. Cytryny z zalewy kroję w plastry. Ryby przekładam do naczynia żaroodpornego, obsypuję piórkami cebuli, plastrami cytryny i zalewam około 100 ml zalewy cytrynowej /z liściem laurowym i zielem angielskim/ i miodem pitnym. Nakrywam folią aluminiową i odstawiam na około godzinę. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Wkładam rybę do piekarnika i zapiekam około 10 minut. Zmniejszam temperaturę do 180 stopni /teraz dokładam ryż w koilkach/. Zapiekam jeszcze około 20 minut.
RYŻ 150 ml ryżu do risotto sok i skórka otarta z połowy dużej cytryny /jak jest mała, to nie bójmy się użyć całej/ 250 ml mleka 100 ml miodu pitnego /ponownie dwójniak/ 2 jaja /osobno białka i żółtka/ garstka posiekanej mięty sól olej rydzowy Ryż opłukuję i wrzucam do garnka. Zalewam mlekiem i miodem pitnym. Dodaję skórkę i sok z cytryny. Delikatnie solę i pieprzę. Gotuję do pochłonięcia płynów i uzyskania kleistej masy. Na koniec dodaję posiekaną miętę. Studzę. Żółtka oddzielam od białek. Żółtka mieszam z przestudzonym ryżem. Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli. Delikatnie łączę z ryżem. Przekładam do małych kokilek. Polewam odrobiną oleju i rozsmarowuję go po powierzchni ryżu. Wkładam do rozgrzanego piekarnika, obok dorady. Zapiekam około 20 minut /wkładam do piekarnika w momencie, kiedy temperaturę zmniejszam do 180 stopni/.
SZPARAGI mały pęczek szparagów /zielone, cienkie/ sól miód kurpiowski Szparagi obieram i delikatnie myję. Na patelni zagotowuję wodę. Solę delikatnie. Wrzucam szparagi i gotuję 7-9 minut. Odcedzam.
WYKOŃCZENIE Układam szparagi, zalewam miodem i ozdabiam cytryną. Zapieczony ryż wyjmuję z kokilki i dodaję listki świeżej mięty. Nakładam doradę.