Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki mogą być słodkim dodatkiem do kawy lub alternatywą dla II śniadania.
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 104
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 512
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 46
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24719
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 104
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 512
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 46
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24719
Składniki
Do miski wsypujemy rozkruszone drożdże, cukier, wlewamy ciepłe mleko i dodajemy odrobinę mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20-25 minut, aby zaczęła rosnąć.
W rondelku roztapiamy margarynę i odstawiamy ją do wystygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy zaczyn drożdżowy oraz rozpuszczoną margarynę. Wyrabiamy z tego ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 10 części. Z każdej z nich robimy kulkę i kładziemy ją na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Następnie kulkę spłaszczamy, robiąc lekkie wgłębienie w środku. Rozkładamy na cieście pokrojony na kawałki rabarbar (można posypać go cukrem lub kruszonką). Postępujemy tak z każdą częścią ciasta. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni.