Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faszerowane pieczarki z niespodzianką.
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 7262
Gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem soczystych różyczek brokuła to elegancki...
Odsłon: 217
Przepis dnia
Bolońska zapiekanka makaronowa z pieczarkami
Odsłon: 42514
Kotlety z karkówki duszone w warzywach i pomidorowym sosie. Danie wyraziste w...
Odsłon: 298
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 7262
Gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem soczystych różyczek brokuła to elegancki...
Odsłon: 217
Przepis dnia
Bolońska zapiekanka makaronowa z pieczarkami
Odsłon: 42514
Kotlety z karkówki duszone w warzywach i pomidorowym sosie. Danie wyraziste w...
Odsłon: 298
Składniki
Piekarnik nagrzewamy do 175 C. Pieczarki oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nóżki odkrawamy i kroimy w kostkę. Podsmażamy następnie razem z czosnkiem na łyżce oliwy z oliwek. Odstawiamy do wystygnięcia na osobny talerzyk.
Kroimy boczek w kostkę. Wybieramy tylko chude kawałki,a tłuszcz odkrawamy. Podsmażamy na złoty kolor i odsączamy z tłuszczu.
Połowę bułki tartej, połowę porcji ziół włoskich,1 łyżkę parmezanu i kilka kawałków boczku odkładamy na osobny talerzyk. W miseczce mieszamy kremowy serek,resztę bułki tartej, zioła włoskie, podsmażone nóżki pieczarek, kawałki boczku, parmezan i paprykę w proszku (lub suszone płatki papryki). Mieszankę doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczarki faszerujemy powstałą masą. Wcześniej odłożoną bułkę tartą, parmezan, zioła i boczek mieszamy. Posypujemy tymi składnikami wierzch nafaszerowanych pieczarek.
Układamy wszystkie pieczarki na wyłożonej folią aluminiową blasze i pieczemy ok. 20 minut lub do momentu aż wierzch pieczarek jest upieczony na złoto.