Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki choć kaloryczny deser :) Niesamowity zapach masła i miodu.
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 242
W gorące dni nie można zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. W ciągu dnia wa...
Odsłon: 81
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie (nie licząc czasu tężenia) do przygotowani...
Odsłon: 278
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 498
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 242
W gorące dni nie można zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. W ciągu dnia wa...
Odsłon: 81
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie (nie licząc czasu tężenia) do przygotowani...
Odsłon: 278
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 498
Składniki
Nastaw piekarnik na 180stopni C. Z płata ciasta francuskiego (możesz ciasto francuskie zrobić sama, ja jednak nie miałam czasu) wytnij prostokąty o wymiarach ok. 12x6 cm. 4/5 masła rozpuść w rondelku z 3 łyżkami miodu pitnego. Posmaruj tak rozpuszczonym masłem prostokąty i piecz w rozgrzanym piekarniku aż się zrumienią. Masa na płat karmelowy (jeśli chcesz, możesz zrobić płynny sos karmelowy) Na patelni na średnim ogniu rozpuść cukier brązowy z roztopioną 1/5 masła. Wsyp orzechy i wiórki kokosowe i 3 łyżki miodu pitnego. Wymieszaj dokładnie. Wylej gorącą masę na papier do pieczenia, aby przestygła. Zrób cienką warstwę. Gdy ostygnie możesz go ciekawie złożyć. Przepis na płynny karmel: uwaga- potrzebne dodatkowe składniki Rozpuszczamy cukier (ok.100g) z jedną łyżką wody, nie mieszamy. Gotować na średnim ogniu, aż zacznie gęstnieć i nabierze złotego koloru. Natychmiast zestawić z ognia i cały czas mieszając dodać 65g masła. Gdy masło połączy się karmelem dodać 5 łyżek śmietanki 30%. Ponownie wymieszać. Dodaj orzechy i wiórki.
Wypestkuj czereśnie ( możesz użyć malin, truskawek lub wiśni) i część z nich wymieszaj z twarogiem i cukrem pudrem. Upieczone, wystudzone płaty ciasta smarujemy twarożkiem, układamy wypestkowane czereśnie i dodajemy płat karmelowy lub polewamy sosem karmelowym. Enjoy The Food