Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ukochana marchew w wersji pieczonej, frytkowej. zdrowa. ziołowa.
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 23
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 23
Składniki
Marchew zalewam wodą, solę delikatnie i zagotowuję. Gotuję około 5 minut. Odcedzam. Kroję warzywa w słupki i przerzucam do miski. Przyprawiam tymiankiem, papryką, solą i pieprzem. Polewam olejem i mieszam bardzo dokładnie, żeby wszystkie marchewki dobrze się pokryły. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza.
Blachę wykładam papierem do pieczenia. Rozkładam marchewkowe frytki tak, żeby na siebie nie nachodziły. Piekę około 30 minut. W połowie czasu pieczenia mieszam szpatułą. Zmniejszam temperaturę do 175 stopni, włączam termo obieg i zapiekam jeszcze 10-15 minut /mieszam raz w trakcie pieczenia/.