Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron fusilli bardzo popularny we Włoszech ,u nas znany pod nazwą świderki. Świetnie komponuje się z sosem z groszku ,gdzie jego smak podkreśla rozmaryn. Mięso marynowane w białym winie i ziołach prowansalskich jest bardzo delikatne.
Znakomity domowy chleb z gara. Aby wyszedł idealny najlepiej piec go w garnku...
Odsłon: 32
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 407
Polecam.
Odsłon: 377
Znakomity domowy chleb z gara. Aby wyszedł idealny najlepiej piec go w garnku...
Odsłon: 32
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 407
Polecam.
Odsłon: 377
Składniki
Makaron fusilli ugotowałem al dente. Filety z kurczaka pokroiłem w cienkie plasterki ,włożyłem do pojemnika ,zalałem winem i wsypałem zioła prowansalskie ,oprószyłem solą i pieprzem. Wstawiłem do lodówki na godzinę. W tym czasie robiłem sos. Do rondelka wlałem zalewę z groszku ,dodałem ½ puszki groszku ,pokrojonego w talarki pora ,300 ml bulionu drobiowego ( u mnie z kaczki) ,łyżkę rozmarynu. Zagotowałem i ostudziłem. Następnie zblendowałem i dodałem resztę groszku. Kurczaka obsmażyłem na oliwie z oliwek i dodałem do gorącego sosu ,dusiłem jeszcze 5 min. Doprawiłem solą i pieprzem. Makaron podsmażyłem na oliwie ,rozłożyłem na talerze ,podałem z sosem i kurczakiem na ciepło.