Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzieło rodzinne,w którym palce maczała moja mama, siostra, szwagier i... ja. Smaczne, aromatyczne i sycące danie, w sam raz na zimowe dni.
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 56
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2952
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 308
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 54
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 80
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 56
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2952
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 308
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 54
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 80
Składniki
Golonki myjemy, zalewamy wodą, dodajemy ziarna pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe. Mięso doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu około 1.5 godziny. Po tym czasie mięso wyjmujemy z wywaru i lekko studzimy. Chłodne golonki delikatnie solimy, dość obficie posypujemy przyprawą do wieprzowiny. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Jabłka myjemy, nie obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Jeżeli mamy ochotę ćwiartki możemy jeszcze przekroić na połowę, czyli generalnie będziemy mieli ósemki :) Na blaszkę z wyposażenia piekarnika wrzucamy łyżkę smalcu, blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika na kilka minut, aby smalec się rozpuścił. Kapustę kiszoną siekamy nożem, żeby nie wiła się nam w czasie jedzenia :), następnie mieszamy z połową pokrojonej cebuli. Taką mieszankę układamy na blaszce. Wlewamy szklankę piwa i szklanką wywaru spod golonek. Na kapuście układamy przyprawione golonki.
Blaszkę wkładamy do piekarnika o temperaturze 180- 200 stopni i pieczemy 1 godzinę. Piętnaście minut przed końcem pieczenia, dolewamy jeszcze odrobinę piwa i wywaru, jeżeli jest taka potrzeba, dodajemy resztę cebuli i między golonkami układamy cząstki jabłek. Upieczone mięso z kapustą podajemy w towarzystwie gotowanych ziemniaczków lub frytek. Smacznego.