Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniała propozycja na szybki, smaczny, zdrowy i sycący obiadek.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 570
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 39
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 73
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 34
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 337
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 570
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 39
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 73
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 34
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 337
Składniki
Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy mieszanką ziół włoskich i ziołami prowansalskimi. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Rybkę można również zamarynować dzień wcześniej i wtedy nasz czas przygotowania dania zdecydowanie się skróci, a rybka będzie bardziej aromatyczna.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę, szklimy. Do lekko zeszklonej cebuli dorzucamy pokrojoną w półplasterki cukinię i posypujemy 2 łyżeczkami ziół prowansalskich i ½ łyżeczki ziół włoskich. Mieszamy i dusimy do chwili, aż cukinia będzie półmiękka. Dorzucamy ½ torebki ugotowanego ryżu. Mieszamy i doprawiamy odrobiną pieprzu do smaku. W tym samym czasie rozgrzewamy patelnię grillową, na rozgrzaną patelnię wkładamy łososia, najpierw od strony skóry. Grillujemy z każdej strony po około 5 minut, w zależności od grubości ryby.
Upieczonego łososia podajemy z ryżem i cukinią, dekorujemy listkami pietruszki i suszonym lubczykiem.