Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta i powszechnie znana, ale jakże smaczna - mozzarella z pomidorami.
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 512
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 3628
Piersi kurczaka nadziewane serem i zielonymi szparagami, zawinięte w plastry...
Odsłon: 157
Wyśmienita sałatka z ogórków małosolnych, młodej cebuli dymki i pomidorów mal...
Odsłon: 707
Polecam bardzo smaczne, pulchne, mięciutkie rozpływające się w ustach mini pą...
Odsłon: 111
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 512
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 3628
Piersi kurczaka nadziewane serem i zielonymi szparagami, zawinięte w plastry...
Odsłon: 157
Wyśmienita sałatka z ogórków małosolnych, młodej cebuli dymki i pomidorów mal...
Odsłon: 707
Polecam bardzo smaczne, pulchne, mięciutkie rozpływające się w ustach mini pą...
Odsłon: 111
Składniki
Jeśli pomidor ma delikatną skórkę, nie trzeba go obierać, ale ja obieram zawsze – nie lubię pomidorowych skórek. Pomidora pokrój w plasterki, podobnie potraktuj kulkę mozzarelli. Bazylię pokrój w paski.
Na talerzu układaj na przemian plasterki pomidora i mozzarelli, posyp paskami bazylii.
Przypraw sałatkę tak, jak lubisz. Ja zwykle skrapiam dość obficie oliwą, oprószam pieprzem (albo nie), posypuję niewielką ilością kwiatu soli (fleur de sel), a czasem nie solę wcale. Całość oszczędnie skrapiam kremem balsamico.
Insalata Caprese zjadamy ze świeżym pieczywem, dzięki któremu łatwo można wymuskać oliwę z talerza. Smacznego!