Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szakszuka - czyli danie wywodzące się z kuchni tunezyjskiej.
Smażone jajka na sadzone podane z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej....
Odsłon: 22
Udka faszerowane młodą kapustą to wyrafinowane danie, które łączy w sobie soc...
Odsłon: 23
Gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem soczystych różyczek brokuła to elegancki...
Odsłon: 21
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 31
Smażone jajka na sadzone podane z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej....
Odsłon: 22
Udka faszerowane młodą kapustą to wyrafinowane danie, które łączy w sobie soc...
Odsłon: 23
Gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem soczystych różyczek brokuła to elegancki...
Odsłon: 21
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 31
Składniki
Cebulę obierz i posiekaj, czerwoną paprykę i papryczkę chilli umyj i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, wrzuć posiekaną cebulę, dodaj zmielony czosnek i smaż, aż cebula się zeszkli – mieszając od czasu do czasu. Dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, papryczkę chilli i smaż, aż zrobi się miękka. Pomidory z puszki wlej na patelnie, przypraw solą, pieprzem i gotuj do zredukowania sosu – około 5 minut. Kiedy sos będzie miał odpowiednią konsystencje zrób łyżką cztery wgłębienia i wbij do nich jajka. Smaż wszystko pod pokrywką, aż białka jaj się zetną.
Gotową szakszukę przypraw świeżo mielonym pieprzem i szczypiorkiem. Podawaj ze świeżym pieczywem.