Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie będę Was zanudzał opowieściami, jak można samemu zrobić wiele rzeczy począwszy od chleba i masła, poprzez wędliny, aż po kostki rosołowe bez chemii i tłuszczów utwardzanych. Niektóre postaram się zaprezentować wśród moich przepisów. Przykładem prostej w wykonaniu a smakowitej wędliny będzie karczek, który piekę w soli. Efekt? Delikatna i rozpływająca się w ustach wędlinka z mikrośladami tłuszczu (jakby go nie było), która wytrzyma Wam w lodówce ponad tydzień… Chyba warto spróbować?
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 323
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 92
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5096
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32704
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 357
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 273
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 323
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 92
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5096
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32704
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 357
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 273
Składniki
Karczek myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i przyprawiamy. Osobiście użyłem pieprzu, ostrej papryki, majeranku i suszonego czosnku. Taką mieszanką nacieramy mięso. Dno naczynia żaroodpornego wysypujemy obficie solą. Na takim podkładzie układamy nasz karczek. Na wierzch również sypiemy sól, tak żeby mięsa nie było widać. Zupełnie jak na zdjęciu.
Nagrzewamy piekarnik z funkcją góra/dół do temperatury 210 stopni. Wierzchnią warstwę soli moczymy, używając do tego naszych zwilżonych wodą dłoni lub spryskiwacza do kwiatów. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy godzinę. Jeśli nasz kawałek karczku jest większy, możemy dołożyć kwadrans. Mięso się nie spiecze ponieważ otoczone jest solą. Ale jeśli przesadzimy może wyjść za suche ponieważ sól „wypija” nam tłuszcz z mięsa. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do ostygnięcia. Następnie odkuwamy wierzchnią warstwę soli. Nasze mięsko wygląda wtedy tak.
Możemy już przełożyć na talerz i kroić na kanapki. P.S. Podobnie można robić i inne mięsa, jednak jeśli będą chude to należy je poobkładać słoninką. Inaczej będą bardziej suche i wtedy mniej smaczne.