Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Baleron palce lizać :) Naturalna bez konserwantów, na naturalnych przyprawach.
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10520
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 894
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4906
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 836
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10520
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 894
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4906
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 836
Składniki
Surową oczyszczoną karkówkę umieszczamy w solance na 24 h. Solankę wykonujemy według własnego smaku. Ja do wody dodaję tyle soli aby po jej rozpuszczeniu surowe jajko wypłynęło na powierzchnię. Jeśli ktoś lubi mniej wyrazisty smak to wtedy należy dolać trochę wody. Dodajemy także ok. 20 ziaren ziela angielskiego i tyle samo liści laurowych. Po 24 h wyjmujemy karkówkę z zalewy, płuczemy ją i rolujemy mocno okręcając sznurkiem wędzarniczym lub mocną dratwą.
Po zrolowaniu możemy przystępujemy do pieczenia. Karkówkę wkładamy do rękawa do pieczenia, posypujemy z wierzchu majerankiem i zawiązujemy oba końce rękawa. Pieczemy w temp. 190 stopni ok. 55 min do godziny. Następnie po upieczeniu wieszamy w wędzarni i podwędzamy dymem jałowcowym przez ok. 1,5 godziny. Podwędzenie jałowcem nadaje karkówce wspaniały kolor i niepowtarzalny smak.